Zangtips

 

Oefen regelmatig


Dit is het allerbelangrijkste. Voor iedere beginner of de wat meer ervaren zanger of zangeres is het raadzaam om regelmatig je stem te onderhouden. Of je nu een muziekinstrument speelt of andere vormen van beoefening doet, voor je stem is dit zeker niet anders. De training van jouw stembanden en aangeleerde technieken zullen jou uiteindelijk naar een ander niveau brengen. Hierdoor zing je makkelijker en zal je zang/stemconditie zo optimaal mogelijk blijven.


Feedback en begeleiding


Naast regelmatig oefenen is goede begeleiding essentieel om jezelf en jouw stem verder te ontwikkelen. Dit geldt zowel voor ervaren zangcoaches en zangers of zangeressen. Repeteren en begeleiding is zeker voor beginners onmisbaar.


Over de verschillende zangtips en de werking van de stembanden is op internet heel veel terug te vinden. Zo zijn er ook verschillende zangmethodes en -docenten die jou verder kunnen helpen op je pad. Het is vooral belangrijk wat voor jou wel en niet werkt. Vooral voor beginners zou ik niet teveel op internet kijken omdat er naast hele goede tips er ook adviezen worden gegeven die je een verkeerd beeld geven. 

 

Doe je best, maar ook niet teveel

 

Als je niks doet, gebeurd er ook niks. Er komt geen verandering op gang. Doe je teveel en te gehaast, dan ga je er aan voorbij en mis je wellicht datgene wat je nu net nodig had. Dus neem de tijd en ontspan. Zingen moet namelijk ontspannend zijn voor je lichaam en geest

 

Iets wat vol is, is vol en gespannen

Daar kan niks meer bij.

 

Iets wat leeg is, is leeg en ontspannen.

Een ruimte vol mogelijkheden. 

 

Tao Te Tjing, tekst 28

 

Door de technieken juist toe te passen zul je dichter bij jezelf komen en jouw echte geluid. Jij leert meer te luisteren naar jezelf, naar wat jouw hart jou ingeeft. Dit klinkt misschien zweverig, maar jij moet geloven, in wat jij daadwerkelijk uitdraagt. Zo blijf je dicht bij jezelf en tegelijkertijd ook bij jouw unieke mooie stem. 

 

Zingen is dus eigenlijk veel meer dan alleen maar toonladders oefenen en liedjes zingen.